Media Azi: Postul Al Jazeera, „interesat” de alegerile din Chișinău. Cum depistăm știrile false?

Details

Un site autohton a difuzat recent un reportaj, pe care pretinde că l-a preluat de la postul de televiziune Al Jazeera, în care un candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău ar fi declarat că va oferi capitala Republicii Moldova pentru 50 de ani cetățenilor arabi, dacă va deveni primar. Jurnaliștii de la StopFals au investigat subiectul și au constatat că materialul video a fost trucat.

Cine regizează asemenea dezinformări? Care sunt principalele indicii ale știrilor false? Există anumite instrumente digitale pe care le pot utiliza jurnaliștii și consumatorii de media la depistarea unor astfel de materiale? Ce spune în asemenea cazuri Inspectoratul de investigație a crimelor cibernetice?

Jurnalista Anastasia Nani discută subiectul în emisiunea Media Azi cu invitata sa, Lilia Zaharia, reporteră la portalul StopFals.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Emisiunea „Media Azi” este realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI. Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.