Latest
Most Viewed
Most Commented
Media Azi: Contractele individuale de muncă și cele de autor în presă. Când să ne punem întrebări?

Mulți profesioniști din domeniul mass-media, angajați de redacțiile din Republica Moldova, s-au văzut nu o singură dată puși în situația să semneze contracte de autor. Practica e des întâlnită și este una legală. Totuși, sunt situații când angajatorii ar putea abuza de beneficiile acestui contract. Când, în calitate de salariați ai redacțiilor, este cazul să… Read more »

Media Azi: Imaginea femeii în presă – între perpetuarea stereotipurilor și exemple de urmat

Tradițional, în luna martie marcăm Ziua Internațională a Femeii. Această zi este văzută și înțeleasă diferit: pentru unii este un prilej de a vorbi despre feminitate și gingășie, iar alții reamintesc despre drepturile pe care le are o femeie. În cadrul unei noi ediții a emisiunii Media Azi, am ales să discutăm cu Loretta Handrabura, doctoră… Read more »

Media Azi: Radioul versus podcastul. Competiție sau simbioză?

Recent, pe 13 februarie, a fost marcată Ziua Mondială a Radioului. Ce se întâmplă cu produsele radio în timp ce podcasturile și aplicațiile pe care sunt difuzate devin tot mai populare? Am căutat răspuns la această întrebare împreună cu jurnalista Liliana Nicolae de la Radio Europa FM, cu o experiență de peste 25 de ani în radio…. Read more »

Media Azi: Pârghia de retragere a licențelor TV. Libera exprimare, securitatea și (ne)transparența

La sfârșitul anului 2023, Parlamentul a votat un nou mecanism de suspendare și retragere a licențelor posturilor de televiziune. Acesta a intrat în vigoare imediat a doua zi, în lipsa unor consultări publice. La începutul anului 2024, mai multe organizații ale societății civile au condamnat acest mecanism și lipsa transparenței în procesul de legiferare a… Read more »

Media Azi: O altă lege privind accesul la informație – soluții noi pentru probleme vechi?

La 9 ianuarie 2024 va intra în vigoare o nouă lege privind accesul la informație. După ce ani la rând comunitatea media a vorbit despre abuzuri și deficiențe în aplicarea legii care mai e în vigoare, noile prevederi ar urma să ofere soluții pentru problemele pe care le-au semnalat jurnaliștii. Care sunt mecanismele de responsabilizare a… Read more »

Media Azi: Prevederi adoptate, dar neimplementate. Cum se informează persoanele cu deficiențe de auz?

În Republica Moldova există o comunitate de circa 5.000 de persoane cu deficiențe de auz. În acest an, la 1 ianuarie, au intrat în vigoare amendamente la un regulament special, ale cărui prevederi ar trebui să le asigure o mai bună informare. Una dintre principalele modificări arată că posturile de televiziune ar trebui să poziționeze… Read more »

Media Azi: Cum să înțelegem locul 28, ocupat de R. Moldova în Indicele Mondial al Libertății Presei

Pe 3 mai 2023, de Ziua Mondială a Libertății Presei, organizația internațională Reporteri Fără Frontiere a lansat Indicele Mondial al Libertății Presei. Locul 28 din 180, pe care îl ocupă Republica Moldova, arată că țara noastră a făcut un salt considerabil dacă e să comparăm cu pozițiile pe care le-am avut anterior. Înseamnă asta că presa… Read more »

Media Azi: Cum poate contribui presa la incluziunea refugiaților?

De mai bine de un an, refugiații din Ucraina, aflați pe teritoriul Republicii Moldova, au fost puși în situația de a se adapta la realitățile țării-gazdă. Accesul la surse de informare i-ar ajuta să se descurce mai ușor. Iată de ce rolul mass-mediei în procesul de incluziune a refugiaților nu ar trebui ignorat. Într-o nouă… Read more »

Media Azi: ChatGPT. Poate inteligența artificială contribui la soluționarea crizei de resurse umane?

De la recenta lansare a ChatGPT, milioane de oameni au reușit să folosească acest instrument elaborat de un laborator de cercetare a inteligenței artificiale, OpenAI. În cadrul unei noi ediții a emisiunii Media Azi, discutăm cu antreprenorul IT Vitalie Eșanu pentru a înțelege dacă ChatGPT ne poate deveni un bun coleg în presă și dacă inteligența artificială… Read more »