Latest
Most Viewed
Most Commented
​Media Azi: Noua guvernare, așteptări și priorități pentru domeniul media

La mijlocul lunii august, organizațiile neguvernamentale de media au lansat un apel la adresa noii guvernări a Republicii Moldova, instaurată după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, solicitând Parlamentului și Guvernului să vină cu reforme reale în domeniul mass-media. Semnatarii reaminteau că în sertarele aleșilor poporului se prăfuiesc un șir de proiecte de legi care ar contribui… Read more »

Media Azi: Cum se informează persoanele cu deficiențe de văz și auz? Restanțe și recomandări

Consiliul Audiovizualului a adoptat la sfârșitul anului 2019 un regulament prin care televiziunile, dar și posturile de radio au fost obligate să-și ajusteze emisiunile astfel încât acestea să fie cât mai accesibile și persoanelor cu deficiențe de văz și auz. Invitat de Media Azi, Victor Koroli, director executiv al Alianței INFONET, a explicat, la aproape doi ani… Read more »

Media Azi: Petițiile CJI, expediate la CA în campania electorală, fără sancțiuni. Explicații și argumente

În perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, în atenția Consiliului Audiovizualului au ajuns opt petiții în care Centrul pentru Jurnalism Independent semnala abateri identificate la mai multe posturi TV în reflectarea știrilor cu tematică electorală. Sesizările au fost întocmite în baza rapoartelor CJI de monitorizare a 10 televiziuni în alegeri. Câteva… Read more »

Media Azi: Alegerile, monitorizarea presei și lecțiile pe care le oferă jurnaliștilor

Odată cu campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, organizații ale societății civile au început să monitorizeze presa. De exemplu, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) urmărește comportamentul a zece televiziuni: cum reflectă evenimentele electorale în preajma alegerilor, dacă produc materiale jurnalistice tendențioase ori nu sau dacă știrile sunt suficient de echilibrate. Nadine… Read more »

Media Azi: Încă un an de provocări pentru presa din Republica Moldova

Începând cu 2020, starea presei din Republica Moldova s-a agravat dramatic. Accesul dificil la informație, nesiguranța jurnaliștilor ori vulnerabilitatea financiară – toate au pus la grea încercare mass-media liberă și independentă. Pandemia de coronavirus a amplificat problemele, scoțând la iveală carențe ce necesită intervenții urgente. O confirmă concluziile Memoriului privind libertatea presei din Republica Moldova, lansat de… Read more »

Media Azi: Controversatul ordin al Moldsilva și restricțiile pe care le impune jurnaliștilor

Jurnaliștii și nu doar vor putea filma cum sunt tăiați copacii în păduri doar în prezența specialiștilor din silvicultură. Agenția Moldsilva a emis un ordin în acest sens explicând decizia prin faptul că vrea să asigure securitatea celor care apasă butonul REC. Documentul este însă văzut drept unul contradictoriu atât de juriști, cât și de reprezentanți ai… Read more »

Media Azi: Jurnaliștii din Republica Moldova, la un an de pandemie

Pandemia de coronavirus a pus la grea încercare activitatea instituțiilor media din întreaga lume, iar presa din Republica Moldova nu este o excepție. În martie 2020, jurnaliștii au fost nevoiți să-și „mute” redacțiile acasă sau să-și reorganizeze munca pe ture, așa încât în casele consumatorilor de presă să ajungă produsele cu care s-au obișnuit. Unii… Read more »

Media Azi: Litigiile împotriva presei, între apărarea onoarei și încercări de hărțuire a jurnaliștilor

În ultimii ani, zeci de instituții media au fost acționate în judecată de către funcționari, demnitari, persoane publice sau firme care au pretins că redacțiile le-au lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională. Și în 2020, securitatea presei a fost afectată de acționarea abuzivă în instanța de judecată a profesioniștilor din mass-media, arată Indicele Situației Presei… Read more »

Media Azi: Criză de jurnaliști. Ce soluții au redacțiile?

Tot mai multe redacții din Republica Moldova semnalează că se confruntă cu o criză de jurnaliști și sunt mai mereu în căutarea noilor angajați. Principalul criteriu în baza căruia sunt aleși reporterii e să le placă această muncă, să o facă onest și cu dedicație. Avem soluții pentru această criză? Ce ar putea întreprinde redacțiile ca să atragă jurnaliști buni în echipele lor? Corina Cepoi, directoarea biroului Internews… Read more »