Media Azi: Loc de abuz în noul proiect de lege privind protecția datelor personale?

Details

Ca cetățeni, vrem ca datele noastre personale să fie protejate. Nu ne-am indignat oare cu toții, aflând despre scandalul Facebook – Cambridge Analytica, atunci când a fost încălcată confidențialitatea  a peste 50 de milioane de utilizatori FB?

Ca jurnaliști, însă, în special atunci când  investigăm cazuri grave de corupție, cum ar fi furtul miliardului în R. Moldova, avem nevoie de acces liber la informația de interes public. Vrem ca legea privind protecția datelor cu caracter personal să nu se transforme într-un scut pentru guvernanți, iar faptele persoanelor publice și afacerile lor personale, uneori mai puțin curate, să fie aduse la cunoștința publicului larg.

Adesea însă astfel de solicitări de informație din partea jurnaliștilor sunt respinse de instituțiile statului pe motiv că… ar încălca Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

Ce reprezintă, de fapt, datele cu caracter personal? Există vreo limită între aceste date și cele cu caracter public? Ce grad de confidențialitate pot avea datele cu caracter personal ale unui funcționar public, în comparație cu cele ale unui cetățean de rând? Și, întrucât deseori amintim de statele europene, cum stau lucrurile în Uniunea Europeană la acest capitol?

La acestea și la alte întrebări aflați răspunsul în emisiunea Media Azi, ediția 71, în care jurnalistul Nicolae Negru, gazda emisiunii, l-a avut drept invitat pe expertul în protecția datelor cu caracter personal, Sergiu Bozianu.

—————————————————————————————————————————————————————————–
Emisiunea „Media  Azi” este realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media-azi.md și Mediacritica și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.