Media Azi: Accesul jurnaliștilor la bazele de date, între interesul public și taxele usturătoare

Details

Registrele cu informații despre companii sau proprietăți imobiliare sunt instrumente-cheie ale jurnaliștilor atunci când vor să-și documenteze materialele, în special în cazuri de corupție. Accesul la asemenea date nu este însă posibil fără achitarea unor taxe de stat, care pot crește costurile unei investigații până la mii de lei. Funcționarii explicau până nu demult că taxele sunt necesare pentru întreținerea bazelor de date. La rândul lor, unii jurnaliști consideră asemenea argumente nejustificate și văd în eliberarea informației de interes public contra cost un mod de a li se îngrădi accesul la informație.

Recent, Guvernul a propus excluderea taxelor pentru accesarea informației de interes public, inițiativa legislativă urmând să fie prezentată Parlamentului până la sfârșitul lunii septembrie. Subiectul este abordat în cadrul emisiunii Media Azi de către jurnalista Victoria Dodon, care a discutat cu jurnaliști de investigație, experți media și funcționari publici.

————————————————————————————————

Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea Media Azi este realizată în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.