Jurnaliștii, către demnitari și funcționari: „Nu mai ignorați solicitările de informație. Cetățenii care vă plătesc salarii au nevoie de acestea!”

Details

Restricționarea accesului la informațiile de interes public rămâne o mare problemă pentru jurnaliștii din Republica Moldova. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și-a propus să sesizeze din nou autoritățile, lansând de această dată un spot video în care mai mulți jurnaliști atenționează funcționarii publici că nu sunt suficient de deschiși și că ascund de ochii presei datele pe care aceștia le solicită.

Ei susțin că accesul la informație le este îngrădit sub diferite pretexte – protecția datelor cu caracter personal, secretul de stat și cel comercial; calificarea solicitărilor de informație drept petiții; obligarea jurnaliștilor de a solicita informațiile prin scrisori în loc de email sau apel telefonic și altele asemenea.

„Nu mai ignorați solicitările noastre de informație. Cetățenii care vă plătesc salariile au nevoie de acestea!”, explică jurnaliștii.

Pe parcursul ultimilor trei ani, CJI depune eforturi continue pentru îmbunătățirea Legii privind accesul la informație. În iulie 2018, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege, în care au fost incluse și recomandările ONG-urilor de media. Prin urmare, așa cum menționează autorii spotului, „soluția există, trebuie doar adoptată”.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.