Scurgerile masive de informații: când și cum le utilizăm?

Details

Ediția a treia a emisiunii ”Media Azi” se referă la provocările cu care se confruntă jurnaliștii de investigație. Moderatorul Dumitru Lazur și invitații săi – jurnalistul Ion Preașcă și avocataTatiana Puiu – pornesc  discuția de la Panama Papers, documente care constituie, potrivit lui Dumitru Lazur, ”coșmarul politicienilor și afaceriștilor compromiși care și-au ascuns averile în zonele off-shore”.

Timp de mai bine de un an 380 de jurnaliști  din 78 de țări, inclusiv din R. Moldova,  au analizat și filtrat aceste documente înainte de a le publica. Printre aceștia au fost și jurnaliștii de la RISE Moldova, care au realizat anchete despre  companiile off-shore ale moldovenilor, în baza seturilor de date din Panama.

Mai aflați din emisiune cum au loc scurgerile masive de informații, ce sunt sursele anonime și datele cu caracter personal, ce  principii și norme editoriale și-a propus echipa RISE să respecte atunci când a examinat aceste materiale. La fel, veți obține informații utile și despre deciziile CEDO și prevederile legislației naționale referitor la protecția surselor jurnalistice și a datelor cu caracter personal.

În primele două ediții ale emisiunii ”Media Azi” au fost abordate subiecte legate de libertatea presei în R. Moldova și fenomenul concentrării în mass-media. Emisiunea apare săptămânal și este realizată de Departamentul campanii și producții al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.