Media Azi: Presa în alegeri – lecții de învățat, greșeli de evitat

Details

Rapoartele de monitorizare a recentelor alegeri scot în evidență mai multe nereguli admise de instituțiile media în reflectarea campaniei – favorizarea sau defavorizarea unor candidați, lipsa accesului egal acordat concurenților de către radiodifuzori, promovarea discursului de ură și discriminare în mass-media. Ce ar trebui să întreprindem pentru ca asemenea încălcări de ordin deontologic și legal să nu fie perpetuate și la alegerile parlamentare din toamnă?

Problema este abordată în ediția 79 a emisiunii Media Azi de către directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu și invitatele ei – Dorina Curnic, membră a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), și Olga Manole, coordonatoare de programe la Asociația Promo-LEX, membră a Consiliului de Presă.

Aflați din emisiune de ce știrile false sau materialele denigratoare apărute pe unele site-uri dubioase sunt apoi preluate și promovate de instituțiile media cu acte în regulă. De ce nu se autosesizează în timp util Consiliul Coordonator al Audiovizualului când au loc astfel de cazuri și ce impact au sancțiunile aplicate cu întârziere unor posturi TV?

Vedeți, de asemenea, cum, în opinia participanților la emisiune, ar putea fi înlăturate asemenea greșeli tipice ale mass-media, care se repetă de la campanie la campanie.

Emisiunea „Media Azi” este realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI. Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.