Media Azi: Litigiile împotriva presei, între apărarea onoarei și încercări de hărțuire a jurnaliștilor

Details

În ultimii ani, zeci de instituții media au fost acționate în judecată de către funcționari, demnitari, persoane publice sau firme care au pretins că redacțiile le-au lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională. Și în 2020, securitatea presei a fost afectată de acționarea abuzivă în instanța de judecată a profesioniștilor din mass-media, arată Indicele Situației Presei în Moldova, lansat recent de Centrul pentru Jurnalism Independent.
La o simplă căutare pe portalul național al instanțelor de judecată, am găsit cel puțin 31 de cereri privind lezarea de către mass-media a onoarei, demnității și reputației profesionale, depuse la Judecătoria Chișinău. Plângerile vizează unele instituții de presă scrisă, un șir de portaluri online, redacții de investigații, precum și mai multe posturi de televiziune. Unora nu li s-a dat curs. Mai mult de jumătate au fost însă acceptate de instanță, dosarele fiind acum la etapa examinării de către magistrați. Litigiile înseamnă mult timp pierdut, bani cheltuiți și perioade stresante, spun unii jurnaliști atrași în procese. Tot ei susțin că, în multe cazuri, este vorba de tentative de hărțuire din partea protagoniștilor vizați în materialele de presă, iar procesele lungi și obositoare îi descurajează pe mulți dintre ei.
————————————————————————————————

Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.mdwww.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea Media Azi este realizată în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.