Media Azi, ediția XVI: Despre onoare, demnitate și deontologie în mass-media

Details

Unii demnitari din R. Moldova, care au fost criticați în presă, au atacat instituțiile media în instanță, pe motiv că le-au fost lezate onoarea și demnitatea. Pe de altă parte, jurnaliștii susțin că guvernanții sunt intoleranți la critică și că sumele pe care le pretind în instanță ca despăgubiri pot duce la falimentarea instituțiilor de presă.

Despre onoare, demnitate și deontologie profesională discută în ediția curentă a emisiunii Media Azi jurnalistul Ivan Sveatcenco și invitatul său, Robert Zapadinschi, redactor-șef al ziarului Kommersant info.

„În ultimii ani nu mai încetăm să ieșim din procese de judecată”, afirmă Robert Zapadinschi, făcând trimitere la 2 procese câștigate de ziarul Kommersant info la CEDO. „Au trecut timpurile când o publicație putea fi închisă la indicațiile unui activist de partid, astăzi există alte pârghii – publicația sau postul tv sunt date în judecată, instanța scoate o decizie în defavoarea lor, iar despăgubirile pe care le solicită reclamantul sunt atât de mari, încât pot duce instituțiile de presă la faliment”, susține invitatul emisiunii.

În emisiune veți găsi răspunsuri și la alte întrebări: Din moment ce partidele politice sunt finanțate de la buget, pentru a fi independente, de ce nu se găsesc bani la buget pentru a finanța și instituțiile de presă independente? Cine are interes ca presa să fie obedientă, iar cetățenii să nu cunoască  adevărul despre țara în care trăiesc?

În contextul apropiatelor alegeri prezidențiale, a fost abordată și problema deontologiei jurnalistice. Potrivit lui Robert Zapadinschi, în situația în care presa se confruntă cu mari probleme economice, este de așteptat că unele instituții media îi vor susține pe candidații „care le vor da bani pentru editare”.

Într-o altă ordine de idei, cei doi jurnaliști s-au referit și la lipsa de solidaritate din breaslă, constatând că, deși există numeroase asociații de media, interesele jurnaliștilor nu sunt protejate.

Emisiunea „Media Azi” este un produs realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și poate fi vizionată pe portalurile Media Azi, Mediacritica și pe YouTube.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.