Media Azi: Datele despre deținătorii site-urilor, sub lacătul MoldData

Details

Informațiile despre persoanele fizice sau juridice care dețin domenii.md rămân inaccesibile publicului larg, chiar dacă întreprinderea MoldData preciza încă în septembrie că datele vor redeveni publice „într-o perspectivă apropiată”. Atunci, reprezentanții instituției explicau că restricționarea a fost necesară după ce în Uniunea Europeană a intrat în vigoare Regulamentul General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, cunoscut ca GDPR. Experți în domeniu contrazic instituția: GDPR-ul nu a fost transpus deocamdată în legislația națională și chiar dacă acest lucru ar urma să se întâmple, Regulamentul nu interzice publicarea unor astfel de date. În opinia lor, prin nepublicarea informațiilor despre deținătorii domeniilor gestionate de MoldData, se încalcă o serie de drepturi universal consfințite. Mai mult, persistă riscul ca numărul site-urilor ce răspândesc știri false sau articole care dezinformează să crească, fapt confirmat și de jurnaliști. Detalii în noua emisiune Media Azi, realizată de jurnalista Victoria Dodon.

————————————————————————————————

Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea Media Azi este realizată în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.