Media Azi: Cum închidem „porțile” în fața informației nocive după anularea legii anti-propagandă?

Details

Parlamentul a anulat acum câteva zile așa-numita lege anti-propagandă. Pe scurt și la modul practic, asta ar însemna că televiziunile din Republica Moldova vor putea să retransmită emisiunile analitice sau buletinele de știri din Federația Rusă. Ce soluții au în continuare autoritățile la îndemână pentru a lupta cu propaganda? Analizăm împreună cu Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice.
„Dacă noi deschidem o portiță pentru propagandă nocivă, este interesul statului afectat sau protejat? Dacă deschidem portița pentru dezinformare, în ce măsură le convine acest lucru statului, autorităților, guvernării – obligată să asigure informarea corectă și adecvată a cetățenilor?”, se întreabă expertul.
El consideră că, chiar dacă legea a fost anulată, există în continuare suficiente pârghii pentru a lupta cu propaganda și dezinformarea. „S-au închis niște portițe mici (odată cu anularea legii anti-propagandă, n. r. ), dar au rămas deschise porți mari pe care poate pătrunde informația nocivă. În legislația națională nu există nicio prevedere care să afirme că spațiul informațional audiovizual trebuie să fie umplut cu dezinformare. Dimpotrivă – spațiul audiovizual național este pentru ca aici să activeze difuzori care să informeze, să educe și să recreeze beneficiari. Pornind chiar și doar de la aceste norme, orice nu se încadrează în informare corectă și onestă trebuie sancționat și fără această prevedere (cu privire la anti-propagandă, n.r.)”, mai spune Ion Bunduchi.
————————————————————————————————

Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.mdwww.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea Media Azi este realizată în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.