Manipulare și propagandă prin intermediul mass-media

Details

Ediția de săptămâna curentă a emisiunii „Media Azi” readuce în vizorul nostru un subiect, care în ultimul an și-a găsit un loc permanent pe agenda politicienilor, a societății civile și a organizațiilor internaționale. Vorbim despre propagandă și manipulare, dar, mai ales, despre faptul cum ar trebui să facă față jurnaliștii acestor două mari provocări.

Moderatoarea emisiunii, Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism  Independent (CJI), explică preocuparea față de subiect prin faptul că „o mare parte din populația R. Moldova, aproximativ 55 la sută, nu înțeleg care este semnificația  termenului manipulare și nici nu bănuiesc că eventual ar putea fi ținta propagandiștilor, indiferent de unde vin aceștia – din afară sau din interiorul țării”.

Cei doi invitați la emisiune – experta media Viorica Zaharia și liceanul Sergiu Popa, aduc argumente convingătoare că, în prezent, mass-media din R. Moldova își pierde tot mai mult din credibilitate, iar consumatorul de media trebuie să-și diversifice sursele de informație și să recepționeze ceea ce scrie presa cu o anumită doză de reticență.

La întrebarea ce sfaturi și sugestii are pentru colegii din breasla jurnalistica, pentru ca, eventual, aceștia să se asigure că-și fac meseria în mod profesionist și nu vor fi ulterior etichetați ca manipulatori sau propagandiști, Viorica Zaharia le-a recomandat… să citească Codul deontologic. „Sunt sigură că jumătate din jurnaliștii care  activează pe piața media din R. Moldova nu au citit Codul deontologic”, a constatat experta.

La fel, ea i-a îndemnat pe reprezentanții mass-media să  aibă respect față de informația pe care o transmit, față de adevăr și față de public. „Pentru că informația pe care o scriem ne reprezintă, formează în timp un cazier de integritate a jurnalistului. Sunt sigura ca în R. Moldova vor veni timpuri când cazierul acesta de integritate sau tot ce am scris vor lucra pentru noi sau împotriva noastră, în sens că o să avem odată și odată o piață media sănătoasă, în care jurnaliștii cu probleme de integritate și care au făcut cândva compromisuri în defavoarea adevărului o să aibă probleme la angajarea în timpul muncii”, susține Viorica Zaharia în emisiunea „Media Azi”.

La aceeași întrebare, cu referire la tinerii consumatori de media, liceanul  Sergiu Popa vine cu următorul sfat pentru colegii săi: „Să se informeze corect, să filtreze informația pe care o primesc, să nu atragă prea multă atenție informației de pe rețelele de socializare, pentru că ea uneori este falsă și să nu se bazeze doar pe o singură sursă de informare, pentru ca ea poate fi, de asemenea, cu interese proprii și nu atât de bine reflectată pentru consumatori”.

Emisunea „Media Azi” poate fi vizionată pe portalurile CJI Media Azi, Mediacritica și pe You Tube.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.