Media Azi: Mecanisme subtile de manipulare la nivel de subconștient

Details

Realizatoarea ediției 41 a emisiunii „Media Azi”, Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, și invitata sa, cercetătoarea Aneta Gonța, se întreabă: Cum se întâmplă că, deși ne dăm seama că putem fi manipulați, oricum devenim victime ale manipulării mediatice? Ce anume generează credulitatea telespectatorului, tendința sa de a da crezare la ceea ce vede pe ecranul televizorului?

În căutarea răspunsului, protagonistele emisiunii analizează unele tehnici de manipulare mai subtile, pe care le utilizează jurnaliștii, în special, prezentatorii de știri sau moderatorii de emisiuni televizate, atunci când vor să propage anumite mesaje.

Aflați, din emisiune, ce explicații are cercetătoarea Aneta Gonța pentru credulitatea exagerată a telespectatorului din Moldova față de știrile pe care le vizionează la televizor și de ce spiritul critic al consumatorului de media nu reacționează adecvat la fluxul necontenit de știri care vine în viteză peste el.

La fel, vedeți cum limbajul nonverbal al jurnalistului poate să ne influențeze gândirea și ce reacții se întâmplă, la nivel de subconștient, cu telespectatorul, atunci când prezentatorul emisiunii recurge la anumite mimici, gesturi etc. Sau cum ne pot distorsiona percepția unele titluri interogative, la care jurnaliștii recurg atunci când nu au suficiente probe pentru a-și argumenta materialele.

Nu în ultimul rând, dar în același context al manipulării subtile prin intermediul mass-media, aflați de ce sunt atât de interesați politicienii să dețină în proprietate cât mai multe posturi TV, încercând prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție să le subordoneze și să le influențeze.

_________

Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.