Concentrarea presei în Republica Moldova

Details

Tema celei de-a doua ediții a emisiunii Media Azi este concentrarea din mass-media și modalitățile de a diminua impactul negativ al acestui fenomen asupra cetățenilor. Jurnalistul Nicolae Negru a discutat subiectul cu membra Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Mariana Onceanu-Hadârcă, sub mai multe aspecte: ce reprezintă noțiunea de concentrare, ce prevede actualul Cod al audiovizualului în raport cu concentrarea, ce ar trebui să întreprindă CCA pentru a preveni monopolul pe piața media etc.

În opinia lui Nicolae Negru, legea ar trebui să intervină în cazul în care în unele localități din Moldova oamenii au acces doar la televiziunile aflate în proprietatea unui singur politician, întrucât  până și actualul Cod al audiovizualului nu permite poziția dominantă pe piața media. Potrivit Marianei Onceanu-Hadârcă, codul în vigoare nu vorbește despre interdicția concentrării, dar despre interdicția de a deține exclusivitatea pe piață. Iar în condițiile în care pe piața media există și postul public de televiziune nu se poate vorbi despre exclusivitate.

Răspunzând la întrebarea moderatorului: Ce ar trebui să facem, pentru ca oamenii să aibă acces la cât mai multe instituții mass media, să nu existe poziția dominantă a cuiva afiliat politic pe piața informațională, membra CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a evidențiat două soluții. Prima, a menționat ea,  ține de faptul că a fost lansat primul multiplex  național, din 15 posturi de televiziune, doar că aici problema este care vor fi aceste posturi și ce vor difuza ele.  Iar cea de a doua soluție constă în adoptarea unui nou Cod al audiovizualului, în care să fie incluse prevederi de reglementare a poziției dominante pe piață și a întregului regim juridic al proprietății.

Emisiunea Media Azi este realizată săptămânal de Departamentul Campanii și producții CJI și poate fi vizionată pe portalurile Media Azi și Mediacritica.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.