Accesul la informație – ce pârghii legale au jurnaliștii pentru a-și apăra acest drept?

Details

Un fotoreporter a fost oprit să intre la conferința de presă a președintelui Republicii Moldova. O echipă de filmare a unui post TV nu a fost lăsată să intre la Congresul unui partid politic… Nu sunt cazuri singulare în Moldova. Ce pârghii legale au jurnaliștii pentru a-și apăra dreptul de a participa la evenimentele de interes public?

Despre aceasta discută  în ediția 56 a emisiunii „Media Azi” jurnalistul Nicolae  Negru, gazda emisiunii, și invitata sa, jurista Tatiana Puiu, Reprezentanta Organizației Freedom House în Moldova.

Aflați din emisiune dacă cei care interzic reprezentanților mass-media să reflecte evenimentele de interes public pot fi sancționați în Moldova și cum ar trebui să procedeze jurnaliștii în cazul în care li s-a  încălcat acest drept garantat de Constituție. La fel, vedeți ce spun studiile realizate de Freedom House despre situația jurnaliștilor din Moldova la capitolul accesului la informație.

Într-o altă ordine de idei, aflați cum ar putea contribui la ameliorarea accesului presei la informație Grupul de lucru creat pe lângă Parlament pentru îmbunătățirea legislației media.

______________________________

Emisiunea „Media  Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media Azi și Mediacritica, și pe canalul Youtube al CJI.
Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.