Eventualele consecințe ale neadoptării noului Cod al audiovizualului

Details

Actualul Cod al audiovizualului conține mai multe prevederi imperfecte, defectuoase, de aceea e nevoie de o nouă lege care să reglementeze domeniul. De această părere sunt reprezentanții societății civile care acum cinci ani au elaborat și au expediat  în parlament un proiect al Codului audiovizualului. Proiectul de lege a fost înregistrat ca inițiativă legislativă anul trecut, după care au urmat dezbaterile publice asupra documentului, care s-au încheiat  în luna martie. Deputații însă nu s-au grăbit să voteze până acum această lege.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, moderatoarea ediției IX a emisiunii „Media Azi”,  a discutat cu interlocutorii săi – Lilian Carp, deputat, reprezentant al Fracțiunii PL, și Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), unul din autorii proiectului de lege, despre necesitatea noului cod și eventualele consecințe ale neadoptării acestei legi.

În opinia deputatului liberal, „noi avem o problemă – 90 la sută din media este controlată de anumiți politicieni din parlament. Trebuie să punem capăt acestei situații”.

În cazul în care noul cod al audiovizualului nu va fi votat, susține Lilian Carp în emisiune, aceasta ar însemna că deputații nu se gândesc decât la propriii votanți, „pentru că actualul cod le oferă posibilitatea să-și manipuleze votanții”. Invitatul emisiunii s-a referit și la ”bătăliile” care se dau astăzi între diferite grupări politice „pentru a controla o media sau alta și a folosi presa în scopuri de propagandă politică”.  „Regretabil, dar în ultimul timp avem tot mai puțină media adevărată”, constată în emisiune Lilian Carp.

Expertul Ion Bunduchi este de părerea că, „dacă nu facem ordine în legislația care reglementează domeniul, vom continua să urmărim un spațiu audiovizual deformat, care nu servește pentru informarea cetățeanului. Vom avea o confirmare în plus că legiuitorii nu au nevoie de un cetățean informat adecvat, ci le convine să prindă mai mult pește în apă tulbure”.

Bunduchi afirmă că noul cod, pe lângă prevederile sale, stabilește și anumite mecanisme de implementare a acestor prevederi, fapt care îi conferă un plus de calitate.

Potrivit lui Lilian Carp, proiectul de lege urma să fie prezentat în plenul parlamentului acum două săptămâni, dar s-a reținut din cauza că au fost incluse pe agendă „alte proiecte prioritare, cum ar fi legea bugetului, politica bugetar-fiscală”. „Săptămâna aceasta, la 1 iulie, va fi propus pentru agenda ședinței în plen”, a mai informat deputatul liberal. După votul în primă lectură, proiectul de lege va fi perfecționat cu noi amendamente și numai după aceasta va fi supus votului în lectură finală.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.