Independenta financiară a presei este un mit sau o realitate?

Details

Independența financiară a presei este un mit sau o realitate? Despre aceasta moderatorul ediției a V-a a emisiunii Media Azi, Ivan Sveatcenko, a discutat cu jurnalista Irina Astahova.

Poate presa exista astăzi în R. Moldova fără să fie alimentată financiar de cineva? Și de aici, o întrebare pe care o auzim de mai mulți ani: Avem sau nu avem presă independentă?

Potrivit Irinei Astahova, tabloul mass-media s-a schimbat substanțial în ultimii ani, piața media s-a diversificat, la fel și sursele de finanțare ale instituțiilor media. Cu toate acestea, putem vorbi mai mult despre finanțarea anumitor comenzi, inclusiv ideologice, iar presa devine un instrument de influență a politicienilor și nu de informare corectă. ”Am ajuns până acolo, că jurnalismul faptelor s-a transformat în jurnalism de opinie și de manipulare”, constată invitata emisiunii.

Cu referire la independența mass-media din R. Moldova, jurnalista este de părerea că mai adecvat ar fi să folosim termenul de jurnalism profesionist, decât de jurnalism independent. ”Noțiunea de jurnalism independent este la noi compromisă, practic toți se consideră independenți, dar de fapt apără pozițiile sau interesele cuiva și le dau drept adevăr”, afirmă în emisiune Irina Astahova. În opinia ei, jurnalismul profesionist în R. Moldova ”e o raritate, dar există”.

Reamintim că emisiunile din ciclul Media Azi apar săptămânal și sunt realizate de Departamentul campanii și producții al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.