(Tutorial digital) Cine sunt influencerii și care este rolul lor?

Details

Explozia internetului și ascensiunea social media au adus în viața noastră „vedete”, pe care marketologii i-au numit influenceri. Cine sunt aceștia? Lideri sau formatori de opinie care pot fi celebrități, profesioniști în diverse domenii ori creatori de conținut (bloggeri, vloggeri sau instagrammeri) care, prin activitatea și prin atitudinea lor, pot influența gândirea, comportamentul, deciziile audienței și pot inspira la acțiune comunitatea pe care au creat-o.

Canalele de comunicare utilizate de influenceri sunt paginile de Facebook, conturile de Instagram, Snapchat, canalele de Youtube sau blogurile personale.

Diferența dintre un simplu utilizator de social media și un influencer este că cel din urmă, datorită conținutului distribuit constant, și-a creat o comunitate stabilă de urmăritori și a dobândit puterea să influențeze anumite decizii ale acestora. Video-urile influencerilor sunt virale, au mii de distribuiri, comentarii și like-uri.

Dacă ți s-a întâmplat să aștepți cu sufletul la gură următorul video al vreunui personaj pe care-l urmărești pe social media, să știi că faci parte din comunitatea unui influencer.

În Republica Moldova, în top cinci influenceri care au cei mai mulți urmăritori, creează conținut propriu și au audiență locală îi găsim, la începutul anului 2019, pe Ilie’s vlog, Iuliana Beregoi, Alexunea TV, Jasmina Show și Vasco Tataru. În video-uri, ei vorbesc despre viața lor, prieteni, cadouri, vacanțe și fac provocări.

Pentru unii influenceri pasiunea se transformă și într-o sursă de venit, întrucât brandurile devin interesate de ei și îi solicită pe post de imagine de produs, ori ca să dezvolte proiecte comune. Astfel, popularitatea pe social media e monetizată.

Voi ce influenceri urmăriți? Din Moldova sau de peste hotare? Ce subiecte vă captivează cel mai mult? Scrie-ne în comentarii părerea ta despre influenceri!

__________________________

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.