Protecția datelor cu caracter personal vs. libertatea de exprimare și informare

Details

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat marți, 16 mai, studiul „Protecția datelor cu caracter personal vs. libertatea de exprimare și informare.” Studiul a fost elaborat în perioada martie-aprilie 2017 și face parte din campania CJI care-și propune să îmbunătățească legislația cu privire la datele cu caracter personal din perspectiva asigurării libertății de exprimare și a accesului la informație. Campania este desfășurată cu sprijinul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Studiul a fost prezentat în cadrul unei dezbateri publice care a reunit, la o masă comună de dialog, reprezentanți ai Parlamentului, ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, ai ministerelor Justiției și al Afacerilor Interne, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova, precum și jurnaliști, experți media, manageri din presă etc.

Documentul face o radiografie a situației curente din domeniul datelor cu caracter personal din perspectiva asigurării libertății de exprimare și a accesului la informație, evaluează cadrul legal autohton și îl raportează la bunele practici europene. De asemenea, studiul analizează mecanismele menite să asigure, în desfășurarea activității jurnalistice, accesul la datele cu caracter personal pentru reprezentanții și instituțiile mass-media. Iar pe final Tatiana Puiu vine cu o serie de recomandări pentru optimizarea legislației naționale și propune mecanisme noi, optime, cu justificările de rigoare, ce ar îmbunătăți situația din domeniu.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.