Cum protejăm spațiul informațional de propaganda rusă
Details
Ediția de săptămâna curentă a emisiunii „Media Azi” ia în discuție o problemă de interes public major, cum e cea a protecției spațiului informațional autohton de efectele nocive ale propagandei ruse. În acest sens, expertul în legislația media, Dumitru Lazur, pe post de moderator, și invitatul său, cercetătorul media, Victor Gotișan, caută răspunsuri la cele mai actuale și dificile întrebări care frământă societatea noastră.
Cum se explică popularitatea posturilor rusești în R. Moldova? De ce, chiar după 25 de ani de independență a țării noastre, postul TV cu cea mai mare audiență în Moldova este unul transmis din Federația Rusă, dar nu unul local? De ce nu am învățat în acest răstimp să producem emisiuni competitive pe piața media? Ce explicații are la acest capitol Victor Gotișan aflați din emisiunea „Media Azi”.
Un alt set de întrebări se referă la metodele de combatere a propagandei promovate de mass-media de la Kremlin. Ce soluții practice avem, pe termen scurt și pe termen lung? Care ar fi cele mai eficiente instrumente și mecanisme de protecție pe care R. Moldova le-ar putea aplica împotriva propagandei din mediile rusești?
În opinia cercetătorului media Victor Gotișan, prioritatea nr.1 în lupta cu propaganda și manipularea este educația mediatică, al cărei impact pozitiv l-au demonstrat țări ca Germania, Finlanda, Olanda. La fel, ar putea contribui și CCA, prin aplicarea unor reguli de joc mai clare, dar și parlamentul, prin adoptarea noului Cod al audiovizualului.
Emisiunea „Media Azi” este realizată săptămânal de Departamentul Campanii și producții CJI și poate fi vizionată pe portalurile Media Azi și Mediacritica.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.