Latest
Most Viewed
Most Commented
De unde ia presa bani?

În premieră absolută: „Media Azi”, o emisiune despre și pentru jurnaliști

Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem săptămânal în prim-plan principalele probleme cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din mass-media autohtonă – divizarea pe criterii politice, concentrarea în audiovizual, ingerința proprietarilor politicieni în politicile editoriale ale media care le aparțin, precum și altele care afectează activitatea presei din Republica Moldova. Sperăm ca, în comun cu interlocutorii noștri, nu doar să analizăm aceste probleme, dar să identificăm și soluții la ele.

Scurgerile masive de informații: când și cum le utilizăm?

Ediția a treia a emisiunii ”Media Azi” se referă la provocările cu care se confruntă jurnaliștii de investigație. Moderatorul Dumitru Lazur și invitații săi – jurnalistul Ion Preașcă și avocataTatiana Puiu – pornesc  discuția de la Panama Papers, documente care constituie, potrivit lui Dumitru Lazur, ”coșmarul politicienilor și afaceriștilor compromiși care și-au ascuns averile în… Read more »

Manipulare și propagandă prin intermediul mass-media

Ediția de săptămâna curentă a emisiunii „Media Azi” readuce în vizorul nostru un subiect, care în ultimul an și-a găsit un loc permanent pe agenda politicienilor, a societății civile și a organizațiilor internaționale. Vorbim despre propagandă și manipulare, dar, mai ales, despre faptul cum ar trebui să facă față jurnaliștii acestor două mari provocări. Moderatoarea… Read more »

Ce este spațiul informațional comun R. Moldova – România?

Jurnalistul Nicolae Negru și secretarul general al Consiliului Consultativ mass-media R. Moldova – România, Vlad Turcanu, discută, în ediția de săptămâna curentă a emisiunii ”Media Azi”, despre crearea spațiului informațional comun R. Moldova – România. Ce înseamnă spațiu informațional comun? Este vorba doar despre extinderea spațiului românesc, european în R. Moldova, sau și de un… Read more »

Pluralismul extern al mass-media în Republica Moldova

Ce presupune pluralismul mediatic și din ce cauză acest concept nu este dezvoltat în R. Moldova – despre aceasta discută în cadrul ediției de săptămâna curentă a emisiunii „Media Azi” experții Dumitru Lazur, pe post de moderator, și Aneta Gonța, unul din autorii studiului „Pluralismul extern al mass-media din R. Moldova în anul 2015”, lansat… Read more »

Față-n față cu interviul

Interviul ca gen al presei este o discuţie între un jurnalist şi o persoană ce comportă interes public şi pentru public. Aşa cum este practicat astăzi, interviul reprezintă o confruntare între două individualităţi şi, de multe ori, se transformă într-un adevărat duel. Tocmai de aceea, un interviu adevărat conţine şi întrebări incomode, şi replici tăioase… Read more »

Documentarul cu parajurişti în roluri principale

Documentarul cu parajurişti în roluri principale Echipa de producţie a CJI a realizat pentru Fundaţia Soros-Moldova un documentar despre reţeaua de parajurişti comunitari din Moldova, care a fost creată şi dezvoltată în cadrul proiectului implementat de Fundaţie „Impulsionarea proceselor democratice din R. Moldova prin abilitare și participare”, cu sprijinul financiar al Suediei. În baza documentarului… Read more »

Investigaţia jurnalistică: scoatem la lumină ceea ce alții ar vrea să țină în taină

Jurnalismul de investigaţie este o specializare în interiorul profesiei de jurnalist şi în domeniul mass-media în general. Se spune că o investigaţie începe acolo unde se termină rutina cotidiană a presei – pentru că şi în presă există rutină. Iată cum explică această noţiune Ion Preaşcă, jurnalist de investigaţie la RISE Moldova: „Investigaţia este acelaşi… Read more »