Publicitatea ascunsă – în interesul cui?

Details

O instituție de presă – pentru ca să devină afacere – ar trebui să difuzeze cât mai multă publicitate. Materialele publicitare se deosebesc însă radical de cele jurnalistice. Primele exprimă anumite interese (economice sau politice) ale comanditarului, care plătește pentru a-și promova produsele (sau imaginea). Materialele jurnalistice abordează subiectele din punctul de vedere al interesului public, operează cu surse diferite și informează echidistant. Pentru ca cititorul să poată face mai ușor distincția, de obicei, materialele publicitare sunt marcate cu litera P în cerculeț.

Dar nu întotdeauna această regulă funcționează. Adesea, unele instituții de presă recurg la așa-zisa publicitate ascunsă. Citim, bunăoară, un interviu cu un politician, înțelegem că e unul plătit, doar că acest lucru nu este indicat nicăieri. Recent, și instituția unui membru al Consiliului de Presă a publicat un material publicitar plătit, care nu a fost însă marcat corespunzător. Ce să mai zicem de campaniile electorale, unde astfel de articole apar zilnic în presă?..

Cui îi convine să plaseze reclama camuflată – agentului care oferă publicitate sau redacției? Cine este interesat ca cititorul să ia drept material jurnalistic un text publicitar? Ce spune legea despre publicitatea ascunsă și ce recomandă codul deontologic? Realizatoarea ediției 72 a emisiunii Media Azi, jurnalista Anastasia Nani, a abordat subiectul în cauză cu invitații săi – Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, și Eugen Rîbca, directorul portalului MoldStreet.

———
Emisiunea „Media  Azi” este realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media-azi.md și Mediacritica și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.