Ce este spațiul informațional comun R. Moldova – România?

Details

Jurnalistul Nicolae Negru și secretarul general al Consiliului Consultativ mass-media R. Moldova – România, Vlad Turcanu, discută, în ediția de săptămâna curentă a emisiunii ”Media Azi”, despre crearea spațiului informațional comun R. Moldova – România.

Ce înseamnă spațiu informațional comun? Este vorba doar despre extinderea spațiului românesc, european în R. Moldova, sau și de un proces invers, de  extindere a spațiului nostru spre România și Uniunea Europeană? Cât de viabil este un asemenea proiect? Și, nu în ultimul rând, cum se vor putea încadra în el minoritățile etnice, în special, cetățenii care nu vorbesc limba română? Nu vor vedea aceștia în spațiul informațional comun un gen de proiect ”camuflat unionist”?

La acestea și alte întrebări adresate de moderatorul Nicolae Negru, interlocutorul său vine cu răspunsuri argumentate, explicite și convingătoare. Potrivit lui Vlad Țurcanu, crearea spațiului informațional comun este necesară pentru a asigura  „circulația ideilor”. „Am creat aceasta platformă pentru a face un schimb de idei, mai întâi între jurnaliști și după aceea între cetățeni, instituții, societăți comerciale. Am constatat și cu această ocazie că există abordări diferite ale unui jurnalist din R. Moldova și ale unui jurnalist din România. Platforma e necesară ca să ne unificăm pozițiile – dacă nu se poartă asemenea discuții, atunci ajungem să constatăm că suntem atât de diferiți, încât nu ne mai interesează ce fac ceilalți”, susține în emisiune secretarul general al Consiliului Consultativ mass-media R. Moldova –  România.

Iar în ceea ce privește cetățenii R. Moldova care nu cunosc deocamdată limba română, Vlad Țurcanu consideră că aceștia de asemenea vor putea să se încadreze  în ceea ce numim spirit european. „Cu siguranță, vor exista și programe în limba rusă”,  mai spune Vlad Țurcanu.

Emisiunea „Media Azi” este realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent și  poate fi vizionată pe portalurile Media Azi, Mediacritica și pe YouTube.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.